Dietetyka po Chińsku

Zgodnie ze wschodnią sztuką to, co jemy powinno być zgodne z naturą 6 żywiołów, które to rządzą światem. Oznaczeniami żywiołów są przykładowo Drzewo, Ziemia oraz Woda, zaś każdemu z nich współgra konkretny smak, do którego nadawane są konkretne artykuły dietetyczne. Drzewo: np mąka, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Ogień: np suszone zioła wrzątek. Ziemia: na przykład marchew. Metal: np cebula. Ciecz: na przykład sery pleśniowe chłodna woda
Kuchnia prowadzona według teorii 5 smaków ulega ciągłemu panowaniu 5 Żywiołów, co połączone jest z porami roku: Lato-Ogień, Końcówka Lata-Ziemia, Zima-Woda. Każdej fazie cyklu określony jest nasz zegar biologiczny oraz dane narządy. Dla przykładu żołądek umieszczony jest w żywiole Ziemi. Przyrządzając potrawy połączone z owym żywiołem będziemy wzmacniać żołądek, chroniąc go przed różnymi dolegliwościami. Jako iż element Ziemia powiązany jest ze schyłkiem lata, to dopiero w tymże czasie musimy wyjątkowo zadbać o nasz żołądek. Plusy: - poprawa przemianę materii - nie musimy liczyć kalorii także sprawdzać ig Minusy: - warunki diety są dosyć skomplikowane (należy znać, jakie produkty przynależą do właściwego żywiołu też z jakim żywiołem dane określone organy wewnętrzne) - czasowe usuwanie czynników pokarmowych (np. zimą nie jest przydatne spożywanie warzyw, pojawiają się one dopiero latem).
Poleca:: aumentare il seno mangiando